Ιεραρχία αγγέλων "ΑΣΩΜΑΤΑ"

Στην εβραϊκή και στη χριστιανική παράδοση, ασώματα ονομάζονται τα πνεύματα που πλαισιώνουν το Θρόνο του Θεού.

Η αγγελολογία διαφορετικών θρησκειών, υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ή τάξεις ασωμάτων. Οι υψηλότερες τάξεις μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχουν μεγαλύτερη ισχύ ή εξουσία έναντι των κατώτερων βαθμίδων, και με διαφορετικές τάξεις να έχουν διαφορές στην εμφάνιση, όπως ποικίλος αριθμός φτερών ή προσώπων.

Τα ασώματα διακρίνονται σε τάγματα που φέρουν τα εξής ονόματα 

  • Πρώτη τάξη

Σεραφείμ

Χερουβείμ

Θρόνοι

  • Δεύτερη τάξη

Κυριότητες

Δυνάμεις

Εξουσίες

  • Τρίτη τάξη

Αρχές

Αρχάγγελοι

Άγγελοι

Στην αγγελολογία των διαφορετικών θρησκειών , μια ιεραρχία αγγέλων είναι ένα σύστημα κατάταξης αγγέλων . Οι υψηλότερες τάξεις έχουν περισσότερη δύναμη ή εξουσία έναντι των χαμηλότερων βαθμίδων, και με διαφορετικές τάξεις να έχουν διαφορές στην εμφάνιση, όπως ποικίλοι αριθμοί φτερών ή προσώπων.

Αβρααμικές θρησκείες:

Ιουδαϊσμός 

Η εβραϊκή αγγελική ιεραρχία καθιερώνεται στην Εβραϊκή Βίβλο , στο Ταλμούδ , στη ραβινική λογοτεχνία και στην παραδοσιακή εβραϊκή λειτουργία . Κατηγοριοποιούνται σε διαφορετικές ιεραρχίες που προτείνονται από διάφορους θεολόγους. Για παράδειγμα, ο Μαϊμωνίδης , στο Mishneh Torah ή Yad ha-Chazakah: Yesodei ha-Torah , μετράει δέκα τάξεις αγγέλων .

Χριστιανισμός

Η πιο σημαντική χριστιανική αγγελική ιεραρχία ήταν αυτή που προτάθηκε από τον Ψευδο-Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τον 5ο ή 6ο αιώνα στο βιβλίο του De Coelesti Hierarchia ( Περί της Ουράνιας Ιεραρχίας ). Ο Διονύσιος περιέγραψε εννέα επίπεδα πνευματικών όντων τα οποία ομαδοποίησε σε τρεις τάξεις

Ισλάμ

Δεν υπάρχει καμία τυπική ιεραρχική οργάνωση στο Ισλάμ που να παραλληλίζει τη χριστιανική διαίρεση σε διαφορετικές «χορωδίες» ή σφαίρες, και το θέμα δεν αντιμετωπίζεται άμεσα στο Κοράνι . Ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχει μια καθορισμένη τάξη ή ιεραρχία που υπάρχει μεταξύ των αγγέλων, που ορίζεται από τις ανατεθειμένες εργασίες και διάφορα καθήκοντα στα οποία οι άγγελοι έχουν εντολή από τον Θεό. Μερικοί μελετητές προτείνουν ότι οι ισλαμικοί άγγελοι μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δεκατέσσερις κατηγορίες, με ορισμένες από τις ανώτερες τάξεις να θεωρούνται αρχάγγελοι . Ο Qazwini περιγράφει μια αγγελική ιεραρχία στο Aja'ib al-makhluqat με τον Ruh στο κεφάλι όλων των αγγέλων, που περιβάλλεται από τα τέσσερα αρχαγγελικά χερουβίμ. Κάτω από αυτούς είναι οι επτά άγγελοι των επτά ουρανών. 

Ζωροαστρικός

Οι άγγελοι παρουσιάζονται περιστασιακά σε παιχνίδια ρόλων ως διατεταγμένες ιεραρχίες, εντός των οποίων οι άγγελοι υψηλότερου επιπέδου έχουν περισσότερη δύναμη και την ικανότητα να κάνουν περισσότερα ξόρκια ή να ασκούν άλλες μαγικές ικανότητες. Για παράδειγμα, οι Angels in Dungeons & Dragons , μια υποομάδα των όντων που ονομάζονται Celestials , διατίθενται σε τρεις διαφορετικούς τύπους, τους προοδευτικά ισχυρότερους Astral Deva, Planetar και Solar. Ένα άλλο παιχνίδι που έχει καλούμενους αγγέλους είναι το Shin Megami Tensei , που συχνά ταξινομείται στους Θεϊκούς ή Κήρυκες. Στη σειρά παιχνιδιών Bayonetta οι άγγελοι είναι εχθροί και υπάρχουν και οι 3 σφαίρες, η καθεμία χωρισμένη στις ίδιες τρεις τάξεις με την παραδοσιακή ιεραρχία.

Υψηλότερη Ιεραρχία [ Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνους ]

Δεύτερή Ιεραρχία [ Κυριαρχίες, Αρετές, Εξουσίες  ]

Τρίτη Ιεραρχία    [ Αρχές, Αρχάγγελοι,Άγγελοι  ]Αρχάγγελοι

Το σύστημα των αρχαγγέλων είναι μια πολύ παλιά παράδοση που προέρχεται από τον Ιουδαϊσμό. Στην επιστήμη της αγγελολογίας διαφορετικές πηγές διαφωνούν σχετικά με τα ονόματα και τις ταυτότητες των Τριών, Επτά ή Δέκα Αρχαγγέλων. Διάφορα απόκρυφα συστήματα συνδέουν κάθε αρχάγγελο με ένα από τα παραδοσιακά επτά φωτιστικά - τον Ήλιο, τη Σελήνη, τον Άρη, τον Ερμή, τον Δία, την Αφροδίτη και τον Κρόνο - και τα δέκα kabbalistic sephiras, αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς το ποιος αρχάγγελος αντιστοιχεί σε ποιο σώμα... Έχοντας υπόψη όλες τις διαφορετικές πηγές, μείωσα τον αριθμό των αρχαγγέλων σε περίπου. τριάντα

 Σφραγίδα των Επτά Αρχαγγέλων


Πηγή : » Hermetic Magic & Occultism Library « ]


Οι 4 Αρχάγγελοι
Αυτός ο πίνακας βασίζεται στο βιβλίο του Heinrich Cornelius Agrippa «Of Occult Philosophy» αλλά έχει διορθωθεί και επεκταθεί σε πολλά σημεία.


Οι 7 Αρχάγγελοι


 Οι 7 πλανήτεςΟι 7 Αρχάγγελοι
Σιγίλλια των 7 Αρχαγγέλων
Επτάμερον ]
Οι 7 Μέρες της εβδομάδαςMέταλλαΖώδιοΠλανητικούς χαρακτήρες 
Vital s Sefer HaPeulot ]
1

Ήλιος
ΗΛΙΟΣ

MIXAΗΛMichael SigilΚυριακή

Χρυσός
Χρυσός

Λέων
ΛΕΩΝ

Ήλιος χαρακτήρας
2

Φεγγάρι
ΦΕΓΓΑΡΙ

ΓΑΒΡΙΗΛΓκάμπριελ ΣιγίλΔευτέραΑσήμι
Ασήμι
Καρκίνος
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Χαρακτήρας Σελήνης
3

Άρης
ΑΡΗΣ

ΚΑΜΑΗΛCamael SigilΤρίτηΣίδερο
Σίδερο
Κριός Σκορπιός
ΚΡΙΟΣ & ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Χαρακτήρας Άρη
4

Ερμής
ΕΡΜΗΣ

ΡΑΦΑΗΛΡαφαήλ ΣιγίλΤετάρτηΕρμής
Ερμής
Δίδυμοι Παρθένος
ΔΙΔΥΜΟΙ & ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Χαρακτήρας υδράργυρος
5

Ζεύς
ΖΕΥΣ

ΣΑΧΙΕΛ / ZAΤΚΙΕΛSachiel SigilΠέμπτηΚασσίτερος
Κασσίτερος
Τοξότης Ιχθύες
ΤΟΞΟΤΗΣ & ΙΧΘΥΣ
Χαρακτήρας του Δία
6

Αφροδίτη
ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ANAELAnael SigilΠαρασκευήΧαλκός
Χαλκός
Ταύρος ΖΥΓΟΣ
ΤΑΥΡΟΣ & ΖΥΓΟΣ
Χαρακτήρας Αφροδίτης
7

Κρόνος
ΚΡΟΝΟΣ

ΚΑΣΙΕΛCassiel SigilΣάββατοΟδηγω
Οδηγω

Αιγόκερως Υδροχόος
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ & ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Χαρακτήρας Κρόνος
Οι 10 Αρχάγγελοι
Στην  Καμπάλα  υπάρχουν δέκα αρχάγγελοι, καθένας από τους οποίους ανατίθεται σε μία σεφίρα:  ο Μέτατρον , ο  Ραζιέλ  (άλλες φορές  ο Τζόφιελ ),  ο Τζαφκιήλ ,  ο Τζαντκιέλ , ο  Χαμαήλ , ο  Ραφαήλ ,  ο Χάνιελ , ο  Μιχαήλ , ο  Γαβριήλ  και ο Σανταλφόν . Σύμφωνα με την  ερμηνεία της  Καμπάλα από τη Χρυσή Αυγή , υπάρχουν δέκα  αρχάγγελοι , που ο καθένας διοικεί μία από τις χορωδίες των αγγέλων και αντιστοιχεί σε έναν από τους  Σεφιρώτ . Το σύστημα βασίζεται στην εβραϊκή αγγελική ιεραρχία.


ΤάξηΟι Επτά ΑρχάγγελοιΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣΣεφιρότ
Αγγελικό Τάγμα
Yad ha-Hazakah, Yesode ha-Torah )
Αρχηγός Άγγελος
Αγγελικό Τάγμα
Zohar, Έξοδος 43 )
Αρχηγός Άγγελος
Αγγελικό Τάγμα
Maseket Azilut )
Αρχηγός Άγγελος
1-ΜΕΤΕΤΡΟΝΚέτερHayyotΜέτετρονΑρελίμΜιχαήλΣεραφείμShemuel [Kemuel] / Jehoel 
2-ΡΑΖΙΕΛChokmahΟφανίμΡούζιελΙσίμΣοφονίαΟφανίμΡαφαήλ / Οφανιήλ
3(7ος)ΚΑΣΙΕΛΜπίναΑρελίμZabkielμπενέ ΕλοχίμΧόφνιελΧερουβείμΧερουβιήλ
4(5ος)ΖΑΤΚΙΕΛChesedΧασμαλίμZadkielΜαλακίμΟυριέλShinannimΣεδεκιήλ / Γαβριήλ 
5(3ος)ΚΑΜΑΗΛΓεβούραΣεραφείμΣαμαέλΧασμαλίμΧασμάλΤαρσισίμΤαρσίς / Σαβριήλ
6(4ος)ΡΑΦΑΗΛTipheretΜαλακίμΜιχαήλΤαρσισίμΤαρσίςΙσίμΖεφανιήλ
7(6ος)ΑΝΑΕΛNetzachΕλοχίμAnaelShinannimZadkielΧασμαλίμΧασμάλ
8(1ος)ΜΙΧΑΗΛΠηλοφόριμπενέ ΕλοχίμΡαφαήλΧερουβείμΧερουβείμΜαλακίμΟυζιέλ
9(2ος)ΓΑΒΡΙΗΛΝαιΧερουβείμΓαβριήλΟφανίμΡαφαήλμπενέ ΕλοχίμΧόφνιελ
10-ΣΑΝΔΑΛΦΟΝΙMalkuthΙσίμΨυχή του ΜεσσίαΣεραφείμJehoelΑρελίμΜιχαήλ

Πηγή : » Hermetic Magic & Occultism Library « ]