Υψηλότερη Ιεραρχία [ Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνους ]

Υψηλότερη Ιεραρχία

Σεραφείμ, ( / ˈ s ɛr ə f / , "καιγόμενος", πληθυντικός σεραφείμ / ˈ s ɛr ə f ɪ m / ) [nb 1] είναι ένας τύπος ουράνιου ή ουράνιου όντος που προέρχεται από τον Αρχαίο Ιουδαϊσμό . Ο όρος παίζει ρόλο στον μετέπειτα Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό και Ισλάμ .

Η παράδοση τοποθετεί τα σεραφείμ στην υψηλότερη βαθμίδα στη χριστιανική αγγελολογία και στην πέμπτη θέση των δέκα στην εβραϊκή αγγελική ιεραρχία . Ένα βασικό απόσπασμα στο Βιβλίο του Ησαΐα ( Ησαΐας 6:1–8 ) χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει εξάπτερα όντα που πετούν γύρω από τον Θρόνο του Θεού φωνάζοντας « άγιος, άγιος, άγιος ». Αυτή η σκηνή του θρόνου, με την τριπλή επίκληση της αγιότητας, επηρέασε βαθιά τη θεολογία , τη λογοτεχνία και την τέχνη που ακολούθησε. Η επιρροή του φαίνεται συχνά σε έργα που απεικονίζουν αγγέλους, παράδεισο και αποθέωση . Οι Σεραφείμ αναφέρονται ως ουράνια όντα στο μη κανονικό Βιβλίο του Ενώχ και στο κανονικό Βιβλίο της Αποκάλυψης .

                                                                                                                                                                 

Χερουβείμ,  cherub ( / ˈ tʃ ɛr ə b / ; _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ευλογεί»,  ένα όνομα για το lamassu ) είναι ένα από τα απόκοσμα όντα που παρακολουθούν απευθείας τον Θεό, σύμφωνα με τις αβρααμικές θρησκείες. Οι πολυάριθμες απεικονίσεις των χερουβείμ τους αναθέτουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, όπως η προστασία της εισόδου του Κήπου της Εδέμ .

                                                                                                                                                                  

Θρόνους, Στη χριστιανική αγγελολογία , οι θρόνοι ( αρχαία ελληνικά : θρόνος , πληθ. θρόνοι, λατινικά : thronus , πληθ. θρόνι ) είναι μια κατηγορία αγγέλων . Αυτό βασίζεται σε μια ερμηνεία του εδαφίου Κολοσσαείς 1:16 .  Σύμφωνα με το 1 Πέτρου 3:21-22, ο Χριστός είχε πάει στον Παράδεισο και «άγγελοι και εξουσίες και δυνάμεις» είχαν υποταχθεί σε αυτόν. 

Ο Ψευδο-Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης στο έργο του De Coelesti Hierarchia περιλαμβάνει τους θρόνους ως το τρίτο υψηλότερο από τα 9 επίπεδα αγγέλων . 

                                                                                                                                                                  

πηγή:  -wikipedia/org/wiki/Throne_angel
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτή την κατηγορία